Skolevægring
Skolevægring

Mit barn vil ikke i skole

Mit ban kan ikke komme i skole

Sådan starter mange af de mails og telefonopkald jeg får fra forældre. ”Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre” lyder det ofte. Karen er mor til Anton på 11 år, som over et stykke tid kom mindre og mindre i skole og nu ikke har været i skole i 6 hele uger. Netop det – at man som forælder bliver fortvivlet og ikke aner sine levende råd, er ofte grunden til at, barn og forældre sidder i min børne- og unge klinik i Roskilde. ”Skal jeg tvinge mit barn i skole?” spurgte Karen ”når nu det er så svært for ham, skal jeg så ikke som mor passe på ham og ikke tvinge ham til noget han ikke vil?”.

Hvad gør man, når børn ikke vil i skole?

Der er ingen enkle svar, men sammen må vi undersøge, hvad det er ved skolen, som driller. Sammen med Anton og Karen begyndte jeg derfor at undersøge ”hvor problemet bor”. Det kan nemlig bo mange forskellige steder, og hvis det bor i skolen, må vi have skolen på banen. Hvis det bor i familien, må vi sammen se på, hvordan vi kan hjælpe familien til bedre vaner, rutiner og måder at være sammen på. Kun hvis det bor i Anton, det vil sige, hvis Anton har udviklet angst, uden der er en egentlig årsag, skal vi arbejde terapeutisk med at behandle Antons angst.

Har mit barn skolevægring?

Mange af de børn jeg møder, er rigtig glade for deres skole, synes de har gode lærere, som de er trygge ved, de har flere gode venner i klassen, har aftaler udenfor skole og de kan ikke pege på at noget i skolen er utrygt eller kunne være bedre.

Alligevel er det svært at komme i skole, og de voksne omkring dem kan begynde at tale om, at de lider af ”skolevægring” eller har ”højt skolefravær”. I så fald er der som regel også andre ting, som er blevet svære: at tage til store familiefester eller andre arrangementer udenfor hjemmet, at sove alene, at være alene hjemme eller måske at skulle passes af andre end mor og far. Her kan det være hjælpsomt for barnet, at vi begynder på angstbehandling.

Den type angstbehandling, som jeg tilbyder, er kognitiv adfærdsterapi eller metakognitiv terapi. Her får både barnet og forældrene nogle nyttige redskaber på rejsen mod at få styr på angsten. Det kan du læse mere om i dette indlæg:……

Tine Basse Fisker

Maglekildevej 5A, 4000 Roskilde

Telefon: 22 40 84 24

Mail: tine@bassefisker.dk

CVR: 33813740

Jeg er:

  •  ph.d. i pædagogisk psykologi
  •  kognitiv psykoterapeut med speciale i børn og unge
  • medlem af forskernetværket No!se
NoIse, forskernetværk