Spring til indhold

Bassefisker

børn med angst

Sparring og supervision Tine Basse Fisker
Angst

Har mit barn angst?

Hvad er angst?

”Tror du, mit barn har angst?” Mange forældre henvender sig med netop dét spørgsmål: .  Mange børn er generte, tilbageholdende, forsigtige og bekymrede. Men hvornår er det almindelig forsigtighed og generthed og hvornår er det angst?  Det er naturligvis altid noget der skal vurderes hos det enkelte barn, men en tommelfingerregel er, at hvis barnet – eller den unge, er hæmmet i at leve sit liv, så er der grund til at undersøge det nærmere og få hjælp.

 Symptomer på angst

De symptomer som børn og unge oplever er ofte fysiske symptomer på angst. Meget tit har barnet ondt i maven. Måske også kvalme og som regel kommer kvalmen særligt, når der skal ske noget nyt og lidt spændende. Det kan være at skulle køre med tog over til mormor i Jylland, eller i Tivoli med klassen. Nogen gange tager kvalmen og ondt i maven overhånd, så barnet/den unge ikke kan komme med. Nogen gange har barnet svært ved at falde i søvn om aftenen, fordi tankerne myldrer afsted. For nogle børn og unge viser det sig altid om morgenen, før skoledagen begynder. Det kan være at barnet/den unge har så svært ved at komme i skole, at man begynder at kalde det skolevægring.

Hvad fejler mit barn?

Ofte har barnet være igennem et længere forløb hos egen læge og på sygehuset for at få undersøgt, om der er en fysiologisk grund til mavepinen. Når jeg møder børnene, er det fordi, der ikke er fundet nogen fysiologisk grund. Hvis mavepinen og kvalmen hænger tæt sammen med bestemte situationer, kan der være tale om angst og ikke en fysisk lidelse.

Børn kan dog også være ængstelige, meget nervøse eller generte uden at have ondt i maven.

Hvordan behandler man angst?

Uanset hvilke symptomer barnet eller den unge viser, så er den gode nyhed, at angst kan behandles med samtaleterapi. Særligt er der to terapiformer, som har vist sig at være gode til behandling af angst: kognitiv adfærdsterapi og metakognitiv terapi.

For begge former for terapi, er der tale om såkaldt korttidsterapi, og man skal således ikke gå i terapi i årevis. 

Du kan høre en mor beskrive sit barns symptomer her, i en podcast fra Børnepsykologi, hvor Rasmus Alenkær og jeg snakker med en mor om angst for at gå i skole.